Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /storage/content/74/176574/cecilia.bivald.se/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Cecilia Bivald: Press release

Press release

Tre kvinnor; en straight, en bi, och en flata – Michelle Roy, Kim Rosendahl och Cecilia Bivald samarbetar med Art Concept Store för två utställningar under Stockholm Pride.

Art Concept Store är ett galleri som drivs av och för unga konstnärer. Under Stockholm Pride slår vi på stort och öppnar två utställningar Tema: Sexualitet på Åsögatan 148 och Vagina dentata på Bjurholmsplan 23 – f.d. Galleri Anders Lundmark – som nu alltså har ny ägare och går under Art Concept Stores namn, med Vagina dentata som öppningsutställning.

Tema: Sexualitet


Åsögatan 148

Sexualitet; ordet som har lika många betydelser som tolkningar. Ett ord som använts fritt och ofta, men som också omgivs av mycket politik och åsikter. Är sexualitet en nedärvd synd eller en biologisk fortplantnings mekanism? Något njutningsfullt eller något skamfullt? Finns det normal sexualitet och avvikande sexualitet? Vem står i så fall för skiljeväggen?

Bakom Tema: Sexualitet står tre kvinnor; en straight, en bi, och en flata – Michelle Roy, Kim Rosendahl och Cecilia Bivald. Tanken bakom utställningen är att visa upp att begreppet sexualitet är öppet för tolkning – sex, närhet och kärlek, men även gränsöverskridande, samtillhörighet, och livsstil.

Projektet består av engångskameror vi delat ut till deltagarna – en blandning av människor med flera olika sexualiteter, könstillhörigheter och ingångsvinklar. Instruktionerna är enkla; ta kort på temat sexualitet! Vi lämnar tolkningen åt deltagarna.

Av korten har vi sedan skapat en utställning, som vi visar tillsammans med porträtt av deltagarna, tagna av Michelle Roy och videokonst, en samarbetning mellan Kim Rosendahl och Cecilia Bivald. Med detta hoppas vi kunna ge ett mer mångsidigt intryck av begreppet sexualitet. Ett ord som kan stå för så mycket men som ändå ofta får en väldigt ensidig vinkel, i konsten så väl som i resten av samhället.

Tema: Sexualitet
Art Concept Store – Åsögatan 148
25 juli – 2 augusti 2009
Vernissage 25 juli 12.00 – 18.00

Vagina Dentata


Bjurholmsplan 23

Vagina dentata är latin och betyder ordagrant betandad vagina. En myt som återkommer i flera olika kulturer och som har använts för att avskräcka män att ha sex med främmande kvinnor. Kvinnor, som med sin sexualitet – med sin vagina, kastrerar och dödar män. Även om en sådan idé kan verka löjlig nu, fortsätter vaginan att vara ett av våra mest mytomspunna organ.

I Vagina Dentata har vi tillägnat en hel utställning åt vaginan och vaginakonst. Vi anser att det är på tiden att samla vaginaverk och visa upp vaginan, inte betandad och farlig, utan som konst. Vaginaverk kan synas i allt från elevutställningar till konst mässor och gallerier. Huvudsakligen, men inte alltid, är dessa verk skapade av kvinnor, och ofta unga kvinnor. Vi frågar oss om detta är en fas man som kvinnlig konstnär måste gå igenom – identitet genom sexualitet? Är vaginakonst då ett sätt att konfrontera, behandla och avverka myterna som omger vaginan och kvinnlig sexualitet? Ett sätt att avväpna och ta tillbaka vaginan, symbolen för kvinnlighet, sex och barnafödande.

Med Vagina Dentata vill vi visa verk som på olika sätt hanterar myten om vaginan. Så som den tolkas av kvinnliga – och även en del manliga, konstnärer.
Kuratorer: Cecilia Bivald, Kim Rosendahl, Michelle Marie Roy
Medverkande: Cecilia Bivald, Åsa Ersmark, Kim Rosendahl, Michelle Marie Roy, Anna Zacharoff, Lars Hedelin med flera.

Vagina Dentata
Art Concept Store – Bjurholmsplan 23
25 juli – 2 augusti 2009
Vernissage 25 juli 12.00 – 18.00

för mer information och för pressbilder kontakta Cecilia Bivald
labiapatrol@gmail.com

för mer information om Art Concept Store kontakta Erik Modig
contact@artconceptstore.se